In delen van je tuin die niet overdekt zijn, biedt een parasol de perfecte oplossing. Het zorgt voor schaduw precies waar en wanneer je maar wilt, terwijl het daarnaast ook nog eens een vleugje kleur en een zekere flair aan je tuin toevoegt. De meeste buitenparasols hebben een diameter van 1,5 tot 3 meter ( en de gemiddelde zijn parasols van 2 meter) bovenop een paal die in een gat in de eettafel wordt geplaatst, maar tegenwoordig vind je ze ook verankerd met een verzwaarde parasolvoet.
Iedereen weet dat de Nederlandse Zomers niet de meest betrouwbare zijn. Op die verrassend warme dagen is er echter niets erger dan onvoorbereid zijn! Om ervoor te zorgen dat je altijd beschut bent tegen de zonnestralen, loont het om te investeren in een tuinparasol.
Beoordeel eerst je tuin
Voordat je op zoek gaat naar een parasol, is het belangrijk de grootte en ligging van je (achter)tuin goed te beoordelen. Als de parasol schaduw moet bieden voor een terrastafel, meet dan bijvoorbeeld eerst tafel. De meeste buitentafels zijn verkrijgbaar in standaardmaten, maar je wilt er zeker van zijn dat de overkapping je tafel ook daadwerkelijk zal voorzien van de nodige schaduw, vooral als het een grotere tafel is die plaats biedt aan acht of meer personen. Boven een grote rechthoekige tafel wil je bijvoorbeeld een mooie 3 bij 4 rechthoekige parasol, terwijl je voor een ronde tafel wellicht liever een ronde parasol wilt hebben. Evenzo wil je geen parasol kopen die je tafel zal overweldigen als het een kleinere tafel is die plaats biedt aan twee of vier personen.
Welke parasolmaat heb je nodig?
De maat van je paraplu hangt af van verschillende factoren. Hoeveel schaduwruimte heb je nodig? Hoe groot mag de voet wezen? Wat is je budget? Hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Allemaal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je een parasol voor buiten aanschaft. Het kiezen van een extra grote parasol zal overweldigend zijn en de balans van je achtertuin verstoren. Kies je een te klein exemplaar, dan voorziet hij je van te weinig schaduw.
De vorm is vooral een kwestie van smaak, wat vind jij mooi. Zo sluit een vierkante parasol makkelijker aan op een rechte muur of schutting, en laat een ronde parasol zich makkelijker sluiten boven een tafel. Houd er rekening mee dat het schaduw oppervlakte per parasol verschilt. Zo heeft bijvoorbeeld een ronde parasol met een diameter van 2 meter een ander schaduwpatroon dan een vierkante parasol van 2 x 2 meter.
Ook moet je nadenken over de parasolgrootte en het benodigde gewicht van je parasolvoet: hoe groter de parasol, hoe meer gewicht hij als basis moet hebben. Als ezelsbruggetje kun je voor een staande parasol aanhouden dat per meter diameter van de parasol je kunt rekenen met een tegengewicht van tien tot vijftien kilo. Dus bijvoorbeeld een parasol met een diameter van 2 meter heeft een voet nodig van 20-30 kilo. Kies je voor een zweefparasol, dan heb je voor een doek van 250×250 een voet nodig van zo’n 100 kilogram! Bekijk altijd de website van de fabrikant of verkoper om er zeker van te zijn wat voor jouw specifieke parasol van toepassing is.
Kies het juiste materiaal
Parasolframes worden traditioneel gemaakt van hout, aluminium of glasvezel. Het meest voorkomende materiaal is aluminium, wat ook het materiaal is dat je het vaakst tegenkomt bij parasolpalen. Als het correct is gemaakt met de juiste afwerking, is het bestand tegen alle weersomstandigheden. Een houten frame, vooral een houtsoort die buitenshuis tolerant is, zoals teak, ipe of eucalyptus, is ook een populair materiaal voor parasols, maar deze zijn vaak duurder. Als alternatief voor aluminium is glasvezel licht van gewicht, flexibel, niet-corrosief en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Het is altijd goed om onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van diverse materialen, ook bij de aankoop van een nieuwe parasol.
Welke parasol is geschikt voor balkon?
Je kunt helaas niet uit elke parasol kiezen als je een balkon hebt. Is het bijvoorbeeld mogelijk om een zwevende parasol op je balkon te plaatsen? Die kans is niet heel groot. Zorg ervoor dat de patio parasol die je kiest klein genoeg is. Op die manier kun je schaduw geven op kleinere oppervlakken en kun je de hele tijd buiten op je balkon zitten
Bij het kiezen van een parasol zijn er dus veel dingen te overwegen, zoals de grootte van de overkapping, de vorm van de parasol, en het materiaal. Het is belangrijk dat je nadenkt over wat je nodig hebt, om zeker te zijn dat je een geschikt exemplaar voor je behoeften koopt. Heb je bijvoorbeeld een grote terrastafel waar acht mensen of meer aan kunnen zitten, dan heb je een grotere overkapping nodig dan iemand die een kleine tweepersoons tafel heeft. Bovendien is het belangrijk het juiste materiaal te kiezen, afhankelijk van hoeveel bescherming tegen de zon je nodig hebt en waar je je parasol precies denkt te gebruiken.