Om volop te kunnen genieten van je woonplezier is het belangrijk dat je altijd een veilig gevoel hebt in je eigen woning. Zorgen maken over onderhoud aan het huis of om je veiligheid levert al snel behoorlijk wat stress op. Er is gelukkig genoeg wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je onbezorgd kunt wonen. Bijvoorbeeld door eens te kijken naar de opties voor het onderhoud van je cv-ketel en het installeren van extra beveiliging. 

Alles in optimale staat

Verschillende onderdelen van de woning hebben geregeld onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan het metsel- en schilderwerk van de buitenzijde van het huis, het controleren van de schoorsteen, maar ook cv-onderhoud en het ontluchten van de radiatoren. Voor veel van deze zaken kun je een onderhoudsabonnement afsluiten via je verzekeraar. Op die manier weet je dat alles in jouw woning altijd in perfecte staat verkeert. Lees goed de polisvoorwaarden door om te zien wat er wel en niet gedekt wordt door jouw verzekering.

Een veilig gevoel

Zeker weten dat indringers geen schijn van kans maken om jouw woning binnen te komen geeft je een ultiem veilig gevoel. Zorg daarom voor stevige sloten op alle ramen en deuren en vervang oude sloten door moderne cilindersloten. Ook is het aan te raden om een inbraakstrip langs de deur plaatsen. Dit maakt het open forceren van deuren vrijwel onmogelijk. 

Een andere tip om direct voor extra veiligheid te zorgen is het installeren van een beveiligingssysteem voor in je huis en in de tuin. Door middel van slimme camera’s en bewegingssensoren worden indringers snel gesignaleerd. Een alarmsysteem zorgt er vervolgens voor dat wanneer verdachte bewegingen worden waargenomen er gelijk een alarm afgaat, zodat potentiële indringers op de vlucht slaan.

Zorg voor voldoende licht

Inbrekers gaan het liefst in het donker te werk, bij een woning waar niemand aanwezig is of lijkt te zijn, zodat ze ongemerkt hun gang kunnen gaan. Daarom is het verstandig om de woning altijd een bewoonde indruk te geven. Laat bijvoorbeeld altijd een lampje branden in huis, zowel ‘s nachts als iedereen slaapt als wanneer het huis even leeg is. 

Ook kun je de buitenzijde van de woning en de tuin extra verlichten door lampen met een bewegingssensor te plaatsen, bijvoorbeeld boven de voordeur of bij de schuur. De lamp gaat branden zodra iemand dichtbij komt, wat ongewenste bezoekers al snel afschrikt. Zo kun je dag in dag uit genieten van een veilig gevoel in je huis en tuin.