Een bovengronds zwembad zal jouw huis spannend maken, omdat dit de kinderen aanmoedigt om actiever te zijn en je gezin kan er een duik in nemen wanneer het weer het toelaat.

De meeste mensen zouden kiezen voor een ingegraven zwembad of misschien een spa. Beide zijn geweldige keuzes, maar ze hebben nadelen. Een ingegraven zwembad in de achtertuin kan enorme ruimte in beslag nemen, is duur om te bouwen, duurt maanden voor het klaar is en vereist veel onderhoud. 

Wat zijn dan de alternatieven?

Opzet zwembad

Een spa of een opblaasbare jacuzzi, zorgt voor ontspanning en neem niet veel ruimte in. Een opzet zwembad is ook een goede mogelijkheid. Dit is een zwembad dat bovengronds gebouwd is. Dit betekent dat de ruimte voor water niet is uitgegraven.

Opblaasbaar zwembad

Je bouwt het zwembad eenvoudig op of boven de grond met de nodige materialen. Het is belangrijk om bovengrondse zwembaden te onderscheiden van opblaasbare zwembaden. Dit laatste kan op elk gewenst moment worden ingesteld en vervolgens worden opgeslagen voor later gebruik. Je blaast het springkussen gewoon op totdat het zijn juiste vorm aanneemt en vult het oppervlak met water en je hebt meteen een zwembad. 

Na gebruik laat je de lucht ontsnappen totdat het springkussen weer krimpt in zijn opslagvorm. De meeste bovengrondse zwembaden worden permanent geïnstalleerd, hoewel er enkele zijn die als springkussens werken. 

Bovengrondse zwembaden zijn betaalbaar 

De grootte van het zwembad dat je wil, bepaalt over het algemeen de kosten. Een bovengronds zwembad heb je al voor vrij goedkoop tot grotere formaten van een paar duizend euro, afhankelijk van het type, de materialen en de grootte van het zwembad. 

Hoewel de meest voorkomende vorm van bovengrondse zwembaden het ringbad is, kun je ook kiezen uit cirkel, rechthoek, vierkant en ovaal. De meeste mensen kiezen rechthoek of ovaal vanwege de grotere ruimtes die ze bieden. Het is echter aan jou om te bepalen welke maat of vorm van het zwembad goed past bij het algehele ontwerp of thema van je huis.

Je moet ook rekening houden met de ruimte in jouw achtertuin en controleren of er nog ruimte is voor mensen om te bewegen met een geïnstalleerd zwembad. Als je kiest voor het rechthoekige type, kan de resterende ruimte dan nog steeds plaats bieden aan het hele gezin in de achtertuin? 

Framezwembaden 

Er zijn bovengrondse zwembaden die volledig van beton of cement zijn gemaakt. Hierdoor ziet het zwembad er precies uit als een ingegraven zwembad. Er is nog een alternatief waarvan sommige mensen zeggen dat het beter is, namelijk een framezwembad. 

Frames bevestigen de muur rond het zwembad en houden het water intact. Het is belangrijk dat je voor de kozijnen hoogwaardig materiaal gebruikt. Je kunt kiezen tussen metalen of stalen frames, beide zijn goede keuzes. 

Veel onderdelen

Behalve de muur en het frame zijn er ook de bovenrails, bovenrail, onderrail, bovenplaten, grondplaten, staanders, bovenkappen, laarzen, vinylliner, skimmer, het filter en natuurlijk het pompsysteem. Elk onderdeel heeft zijn eigen doel en het is het beste dat je alles krijgt. Als je je zorgen maakt dat de meeste van deze onderdelen of items duur zijn, kun je gerust zijn. De meeste aanbieders van zwembadproducten en -diensten bieden bovengrondse zwembaden aan met alle onderdelen al inbegrepen.