Je badkamer is een van de ruimtes in huis die je dagelijks meerdere keren gebruikt. ‘s Ochtends kom je er om de slaap uit je ogen te wassen en ‘s avonds kom je er om je klaar te maken voor een de nacht. Ergens tussendoor ga je nog een keer naar het toilet en ook douchen is voor veel mensen een dagelijkse gebeurtenis. Het is dus belangrijk dat je je fijn voelt in je badkamer. Voor veel mensen is het verbouwen van de badkamer één van de zaken die, zo snel mogelijk na het betrekken van de woning, aangepakt worden. Maar hoe ziet jouw droombadkamer eruit?

Ben je een douche- of een badmens?

Wanneer je graag urenlang in bad ligt te sudderen, dan is het wel zo fijn als je bad ruim genoeg is om languit in te kunnen liggen. Er zijn baden op pootjes en baden die je kunt (laten) inbouwen, maar ook hoekbaden en whirlpoolbaden te koop. Ook wil je dan goed (dimbaar) licht bij je bad. Je wilt heerlijk kunnen ontspannen of lekker een boek of een tijdschrift kunnen lezen. Het afdouchen na het badderen doe je dan, over het algemeen, gewoon staande in bad.

Ben je meer van het douchen? Dan zou je denken dat het een kwestie is van het ophangen van een douchekop. Maar ook hier is keuze genoeg. Je kunt kiezen uit veel verschillende douchecabines. Rond, hoekig, vijfhoekig, verschillende soorten deuren, met een douchebak of zonder. Wanneer je voldoende ruimte hebt, dan is het zeker een idee om eens te kijken bij de verschillende inloopdouches. Je kunt verschillende schermen kiezen en, natuurlijk, ook verschillende afmetingen.

Wil je een toilet in je badkamer of liever apart?

In veel nieuwbouwhuizen vind je standaard een toilet in de badkamer. Het is natuurlijk fijn dat je alles in één ruimte hebt, maar er zijn ook mensen die het toilet liever apart van de badkamer hebben. Nu kun je, als er voldoende ruimte is, een aparte ruimte voor het toilet maken in de badkamer, maar dat is niet altijd het geval. Een andere optie is het verplaatsen van het toilet naar buiten de badkamer. Denk dan bijvoorbeeld aan het “opofferen” van een deel van de grote slaapkamer om een aparte toiletruimte te maken.

En wat voor badkamermeubel kies je?

De keuze voor een badkamermeubel is misschien minder definitief dan alle andere keuzes die je moet maken, maar toch is het badkamermeubel van groot belang voor de sfeer in de badkamer. Kies, wanneer je met meerdere mensen tegelijk gebruik maakt van de badkamer, voor een badkamermeubel met meerdere waskommen en kranen. Dit kan opstoppingen tijdens de spits voorkomen. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar de opbergruimte die je nodig hebt. Wil je je handdoeken in de badkamer bewaren? Kies dan een afsluitbare badkamerkast. Wil je de wasmand ook in de badkamer kwijt? Dan zijn er kasten te vinden waar de wasmand goed in past.

En dan moet je nog bepalen welke kleur en maat tegels je wilt en hoe je de verlichting gaat aanpakken. Het verbouwen van een badkamer heeft heel wat voeten in aarde.