Wanneer je ouder wordt, kan het goed zo zijn dat er vanuit verschillende kanten aan je gevraagd wordt wanneer je gaat verhuizen. Naar een kleinere woning, gelijkvloers. Met minder obstakels, minder onderhoud, minder ruimte die je toch niet gebruikt. Of je hier behoefte aan hebt, dat is echter altijd helemaal aan jou. Want al lijkt een huis zo op het eerste gezicht misschien niet meer zo goed bij je te passen, vaak valt dat in de praktijk reuze mee. Zeker als je weet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van aanpassingen.

Kun je de obstakels wegnemen?

Bijna iedereen loopt uiteindelijk tegen dezelfde obstakels aan in en rond het huis, zeker wanneer de jaren beginnen te tellen. De trap is vaak de grootste hindernis, en voor veel mensen dé reden om op zoek te gaan naar een gelijkvloerse woning. Die trap, dat is tenslotte een vast onderdeel van je huis, waar je weinig aan kan doen.

Dat is echter niet helemaal waar. Een bedrijf als Handicare kan ervoor zorgen dat je trap binnen een paar uur geen obstakel meer is. Een traplift is namelijk zo geplaatst, en zorgt ervoor dat je nooit meer je trap op of af hoeft, als je dat niet wilt. Meer informatie over trapliften vind je hier: https://handicare-trapliften.nl/.

Wat voor de trap geldt, geldt vaak voor nog veel meer obstakels. Veel van de redenen die mensen hebben om te verhuizen, kunnen ook binnen de bestaande woning worden opgelost.

Wat moet je met al die ruimte?

Een mens staat erom bekend dat hij zich aanpast aan de ruimte die hij of zij tot de beschikking heeft. Woon je klein, dan zal je dus minder spullen verzamelen, of minder wensen hebben op het gebied van ruimte, dan wanneer je een groot huis hebt. Zijn je kinderen de deur uit, dan komt er ineens een zij van ruimte vrij waarvan je denkt dat je hem helemaal niet nodig hebt. Je hebt het tenslotte al die jaren prima gered. Maar je zal zien dat er na verloop van tijd toch plannen in je hoofd komen voor al die vrije vierkante meters. Een goede, overzichtelijke opslagruimte, bijvoorbeeld. Eentje waar je zo naar binnen kunt wandelen en alles makkelijk in kunt vinden, in plaats van een volgepropte kast. Of eindelijk eens wat meer ruimte voor je hobby; iets waar je eigenlijk nooit aan had durven denken. 

Geef jezelf even de tijd om te wennen aan de situatie en alle ruimte die je plots hebt, de kans is groot dat deze binnen een paar jaar weer volledig benut wordt. Mocht dat toch niet het geval zijn, kun je er altijd nog voor kiezen om kleiner te gaan wonen, als daar je voorkeur naar uitgaat.