Bij het winkelen voor een nieuw matras is één van de belangrijkste aspecten ervan om de stevigheid te overwegen. Dit aspect wordt bepaald door hoe het voelt wanneer je erop ligt. Elk matras zal voor iedereen weer anders aanvoelen, afhankelijk van je voorkeuren, lichaamstype en slaapstand. Het is ook belangrijk om te onthouden dat bijna elk matras beschikbaar is in verschillende stevigheidsniveaus. Op deze manier kun je waarschijnlijk een matras met de juiste stevigheid vinden.

Matras stevigheidsschaal

De matras-stevigheidsschaal maakt gebruik van een puntensysteem om de algehele stevigheid van een matras te beoordelen, waarbij 1 het zachtste en 10 het meest stevige aangeeft. Er is echter geen universele schaal die gebruikt wordt door elke matrasfabrikant om de stevigheid te beoordelen,  elk merk zal weer anders voelen. 

Om ervoor te zorgen dat je het beste matras krijgt, is het zelf testen ideaal. Hoewel er geen standaardschaal bestaat, zullen de meeste mensen een voorkeur voor een medium matras hebben wat betreft comfort. Dit type heeft een verkooppercentage van 80% van de verkochte matrassen.

Matras-stevigheidsniveaus

Over de stevigheidsniveaus van matrassen wordt vaak niet veel nagedacht door de kopers, alhoewel het een essentieel onderdeel van de slaapervaring vormt. Aangezien er verschillende schalen bestaan, zijn er een aantal kenmerken waarop je kunt letten als je een matras wil gaan kopen.

Niveaus  1 tot 3

Zachte matrassen bieden de minste hoeveelheid ondersteuning en zijn niet zo populair als het medium matras. Hoewel zachte matrassen de minste hoeveelheid ondersteuning hebben, bieden ze nog steeds iets. Zachte matrassen bieden meer body contour omdat het een traagschuim matras is met geheugenschuim. 

In plaats van je lichaam bovenop het matras te houden, voldoet het materiaal op een andere manier, omdat het je lichaam wiegt. Ze zijn ideaal voor mensen die op hun zijkant slapen en last hebben van schouder- of heuppijn, wat vaak verergerd wordt bij slapen op een stevig matras.

Memory-schuimmatrassen hebben meestal een zacht bereik. Het zachte geheugenschuimmateriaal wordt ook gebruikt als een comfortlaag in hybride matrassen. Hetzelfde materiaal wordt ook gebruikt in de ondersteuningskern voor zachte matrassen. 

Niveaus 4 tot 7

Dit is het populairste stevigheidsniveau voor matrassen. In dit bereik vind je zowel middelgrote matrassen als de standaardmatrasmatras die de meesten comfortabel zullen vinden.

Middelgrote matrassen zijn ideaal voor personen die een zachtere comfortlaag nodig hebben voor drukverlichting en een sterkere kern. Deze matrassen worden niet aanbevolen voor diegenen die extra ruggengraat- en rugondersteuning nodig hebben.

In medium-zachte matrassen vind je vergelijkbare materialen zoals bij zachte matrassen, maar ze zullen sterker schuimen. Wanneer je op een middelgroot matras gaat liggen, zal het nog steeds goed voelen, maar je zinkt niet zoals op een zacht matras. 

Een middelgroot matras wordt aanbevolen voor de meeste slapers. Deze matrassen bieden in het midden comfort en ondersteuning. De meeste matrassen die “universeel comfort”  bieden, zijn middelgroot. Dit standvastigheidsniveau is ideaal voor een verscheidenheid aan slapers, waaronder zwaardere individuen, combinatie slapers en degenen die vaak bewegen tijdens het slapen.

De manier waarop je slaapt, evenals je lichaamsbouw en fysiek ongemak zijn bepalend voor het matras dat het beste bij je past.