De Canadese studio Odami heeft hout van een 130 jaar oude rode eik gebruikt om meubels en verlichting te ontwerpen. Het resultaat is om van te smullen. Case Study 01: On Mass bestaat uit een fauteuil, lamp en tafel. Alle stukken zijn gemaakt van de stam en takken van een stervende rode eik.

Drie unieke stukken interieur

Het designbureau werkte voor dit project samen met Patrick Murphy, eigenaar van houtbewerkingsbedrijf One Wood. Het doel was om drie unieke stukken interieur te realiseren. “Als eenvoudige composities van zware massa’s is elk stuk een uitdrukking van kracht”, zegt Odami. “Elk stuk is met tijdloze eenvoud een bescheiden viering van materiële rijkdom en ambacht, en een studie van de gezelligheid van massa”. De boom zelf was afkomstig van het huis van Murphy’s ouders.

“Deze stukken maken niet alleen gebruik van het materiaal, maar proberen deze vitaliteit te benutten en de stabiliteit en het gewicht van de verloren aanwezigheid te belichamen,” voegde de studio eraan toe. De rode eik werd eerst gekapt, waarna het hout werd gedroogd. Vervolgens werd het in nieuwe vormen gesneden, waardoor het uitrekte, kromde en barstte. In totaal is het fabricageproces over een periode van acht maanden uitgevoerd.

Odami is een ontwerpstudio voor architectuur, interieur en meubels. Het werd opgericht in Toronto in 2017 door de Spaanse architect Aránzazu González Bernardo en de Canadese ontwerper Michael Norman Fohring.