Hier op LuxeWonen plaatsen we regelmatig tips voor het inschakelen van gespecialiseerde bedrijven voor de installatie van bijvoorbeeld badkamers, het plaatsen van keukens of het volledig renoveren van je woning. Een groot deel van de bezoekers van onze website gaat echter liever zélf aan de slag. Behoor jij ook tot die groep? Dan is de kans groot dat je ooit met underlayment in aanraking zult komen. Vandaag vertellen we je wat meer over de vele toepassingen van dit sterke, veelzijdige stukje hout!
Wat is underlayment?
First things first: wat is underlayment? Underlayment platen zijn een geweldig materiaal om te gebruiken voor vloeren, wanden en werkbladen. Underlayment is in feite een verzamelnaam voor constructieve platen in tal van verschillende formaten en sterktes. Ze zijn doorgaans licht van gewicht, gemakkelijk door te zagen met een cirkelzaag en kunnen zowel in droge als vochtige ruimten gebruikt worden, waardoor ze bijvoorbeeld ook een ideale keuze zijn voor plaatsen als keukens.
De dikte van de plaat wordt bepaald door hoeveel lagen hij heeft – hoe meer het er zijn, hoe dikker hij wordt. Underlayments hebben daarnaast tong- en schroefranden zodat ze strak in elkaar passen; in combinatie met al die gelijmde fineerlagen bieden deze planken een uitstekende stevigheid en stabiliteit voor vloer- en dakconstructies en zelfs het bouwen van wanden en maken van meubels.
Het gebruik van deze kruislings aan elkaar gelijmde fineerplaten in een underlayment paneel vermindert het risico van scheuren en splijten. Dat komt omdat deze panelen minder kunnen krimpen of uitzetten dan traditioneel triplex bij veranderingen in temperatuur en vochtigheidsgraad; en ook de kans op een breuk door instabiliteit door krimpen vermindert.
Waar wordt underlayment voor gebruikt?
Dat brengt ons ook meteen bij de verschillende toepassingen van dit type hout. Underlayment constructieplaten worden voornamelijk gebruikt als vloerplaten op bijvoorbeeld zolders en vlieringen, maar ze kunnen worden gebruikt in tal van andere plekken.
Een verscheidenheid van projecten kan namelijk met underlayment platen gemaakt worden. Van het gebruik als dakbeschot tot het maken meubels of interieurbouw, deze platte platen zijn een veelzijdig materiaal dat gemakkelijk en betaalbaar is voor elk project dat je besluit uit te voeren.
Hoe leg je underlayment platen?
Bij het leggen van de underlayment platen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de balklaag egaal en vlak is. Als dit niet goed gebeurt dan zijn er namelijk enige risico’s, zoals een ongelijke vloer of barsten en scheuren in het hout. Een andere manier om dergelijke problemen te voorkomen als je aan een constructieproject werkt is door ervoor te zorgen dat de onderlagen niet stevig tegen de muren liggen. Underlayment kan nog wat werken en bij uitzetten zou de vloer anders bol komen te staan. Daarnaast is het aan te raden de ruimte waar de underlayment komt te liggen, eerst goed en nauwkeurig op te meten.
Waarom je eigen meubels maken met underlayment?
Zelf meubels maken geeft je de mogelijkheid ze zo veel of zo weinig aan te passen als je wilt. Je kunt kiezen welke houtsoort, beits, afwerking en vormgevingspatronen je voor je huis of kantoorruimte wilt. In veel gevallen bespaar je zo ook geld, want het kopen van op maat gemaakte stukken kost vaak minder dan kant-en-klare spullen in de bekendere meubelzaken. Natuurlijk is er ook nog de extra bonus dat je iets kunt maken dat sentimentele waarde of betekenis heeft voor jou en degenen die wonen/werken in de ruimte waar je meubels komen te staan.
Maar als je aan meubels denkt, wat komt er dan meestal in je op? De kans is groot dat het iets is als een salontafel of een boekenkast, maar de waarheid is dat er veel andere voorwerpen in je huis zijn die met underlayment hout gemaakt kunnen worden. Hoe groot of klein het project ook is, kijk altijd eens of je zelf niet uit de voeten kan met wat hout voor je iets in een winkel koopt. Het bespaart je geld en tijd en geeft je ontwerp ook meer persoonlijkheid!